“Slow Food” nedir?

“Slow Food”, “fast food”, hızlı yaşam ve yerel yemek geleneklerinin kaybolmasına karşı bir tepki ve bilinçlendirme hareketi olarak 1989 yılında kar amacı gütmeyen bir hareket olarak Italya’da, Carlo Petrini tarafından başlatılmış. Bugün tüm dünyada 850 yerel convivium ile yaklaşık 80,000 üyesi bulunuyor.

Özellikle aşağıdaki sorular “Slow Food” hareketinde önem taşıyor:

  • Yemeğimiz nereden geliyor; ürünler hangi tohumlarla yetişiyor?
  • Yemeğimizin tadını oluşturan etmenler nedir?
  • Yemek seçimlerimiz kültürümüzü nasıl etkiler?

Slow Food, görülen yemek kısmı dışında, aslında bir insan hakları hareketi. Petrini, sadece doymak değil, lezzet almanın da bir insan hakkı olduğunu belirtiyor. Son yayınlanan “İyi, Temiz ve Adil” adlı kitabında yiyeceklerin bu üç karaktere birden sahip olmasının kültürel ve etik unsurları tartışılıyor.Carlo Petrini ve ekibi, dünyamız için endişe duyan ancak umudunu yitirmeyenlerle tanışıyor, fikirlerini aktarıyor ve sürdürüyor yolculuğunu...

13 Kasım 2007 Salı

V. Uluslararası Slow Food Kongresi Bildirgesi (*)

Puebla, Meksika; 8-11 Kasım 2007

(*) : Orijinali İngilizce olan metinden, BETA VERSIYON olarak, Türkçe’ye çevrilmiştir.




Yirmi yılı aşkın süreyi geride bırakan İtalya merkezli derneğin, uluslararası oluşumunun on sekizinci yılında, Slow Food hareketi beşinci Uluslararası Kongresini Meksika’nın Puebla kentinde kutladı.

Doğru yaşam hızını arayan, yemek keyfini özgün tarihsel ve yerel ilişkilerde bulmaya gayretli insanlardan oluşan bu hareket, yıllar içinde farkındalık duygusuyla birlikte, tahlil ve yorumlama güçlerini önemli seviyede arttırdı.

1989 yılında yayınlanan Slow Food Manifestosu’na uyumlu olarak, yapabildiğinin en iyisi doğrultusunda iyi, temiz ve adil gıdayı tanımlayarak, takip ederek ve destekleyerek, taahhüt ettiği bu yolculuğu “ruhundaki” çeşitlilikle beşinci kongresinde de sürdürüyor.


I.

Bilgeliğe sahip çıkmak: Tarım, hayvancılık, balıkçılık, avcılık, toplayıcılık ve gıda üretimi alanlarında geleneksel bilginin korunması, muhafaza edilmesi, değerlendirilmesi ve kullanımı için, Slow Food artan bir hassasiyet taşımaktadır. Bu bilgiler sadece kendine mevcut bilgeliği temel alarak gelişebilir. Bu akış, doğa içinde uyum ve eşit şartlarda bir ilişki sağlayan bilginin hafızalardan kaybolmasına sebep olacak şekilde çeşitli engeller yaratılarak veya mülkiyet haklarıyla hiç bir zaman kesintiye uğratılamaz.

II.

Yerel yemeklerle yola çıkarken, kendimizi yerel kültürlere, yerel ekonomilere ve yerel hatıralara adamayı sürdürüyoruz. Her canlı ve her etkinlik, belli bir coğrafya sınırında sürdürdüğü evrim sürecinde, hayat enerjisi ve amaçlarını oluşturur.

(...)

Gıda, müzik, el sanatları, dil, ananeler, masallar ve efsaneler toplumun ve ekonominin bir parçası olarak yeniden değerlendirilebilmelidir. Buna benzer olarak, üretici pazarları, küçük ölçekli kaliteli ürünlerin değerlendirilebildiği daha güçlü yerler halini alabilmelidir.


III.

Çevre ve doğa örtüsü karşısında, verimliliğin yanlış anlaşılmışlığını göz önüne almak: Yaşamsal refahımız sadece nicesel (miktara bağlı) ölçümlemelerle, gezegenimiz ve diğer canlıların refahını göz önüne almadan hesaplanamaz. Bu doğrultuda Slow Food, çevrebilimciler, araştırmacılar, aşçılar politikacılar, üreticiler ve bize katılımcı olmak isteyen herkesle, dünyanın yegane yaşam kaynağı ve bizler için, bugünkü ve gelecek nesiller için vazgeçilmez bir keyif olduğu gerçeğinde, sürdürülebilirlik, güzellik, hafiflik ve mutluluğu destekleyecek her türlü fikri ve tutumu cesaretlendirmeyi sürdürecektir.


IV.

Deneyimlerin, bilginin ve projelerin uluslararası düzeyde paylaşımı/takasının güçlendirilmesi ve sıklaştırılması: Kurumsal yapıdan Presedia’ya, Terra Madre ağı ve Gastronomik Bilimler Üniversitesi’nin üstlendiği hareketler – derneğin yanı sıra, oluşturulan fikirler ve projeler için gücünü arttıran bir merkez olarak, Slow Food daha çok uluslararası olma yolunda, dünyada değerli bir varlık göstermenin ötesinde, çok yönlü bakış açısı, tüm taraflara açık, çeşitliliğe saygılı, ve temel değerlere ve belki de yerelde yok edilmeye yüz tutmuş değerleri kucaklayarak varlığını sürdürecektir.

Gıdalarımızdan toprağa, keyiften adil olma duygusuna, mükemmeliyetten günlük alışverişe, ürünlerin tanıtımından eşit haysiyete… 1989 da yola koyulurken bunları hedeflemiştik. Ve Puebla’da 80,000 üyenin temsilcisi olan 5 kıtadan, 49 ülkeden, 414 delegenin varlığı, görüşleri, enerjisi ve hayalleri ile bunu bir kez daha teyit ettik. Teşekkürler.




4 yorum:

Adsız dedi ki...

There's certainly a lot to find out about this subject. I love all the points you made.

Feel free to visit my website BauchmuskelüBungen

Adsız dedi ki...

I do not even know how I ended up here, but I thought this post was great.
I don't know who you are but definitely you are going to a famous blogger if you aren't already ;) Cheers!



http://w3christmas.net/about-us/

Also visit my weblog ... colo cleanse pro

Adsız dedi ki...

When some one seагchеs fοr his
eѕѕеntial thing, thus he/shе desiгes to
be aνailable that іn detail, thus thаt thіng is maіntained over hегe.



Mу blog poѕt: Bauchmuskeltraining

Adsız dedi ki...

greаt pointѕ аltogethеr, уou simρly won а new reader.

Whаt could you recommеnd in regards to your
post that yοu just maԁe some daуs agο?

Any certain?

Also viѕit mу hοmepage - chatroulette